Dedicat als cracks

Crack és el soroll de la terra en esberlar-se sota els peus.
Crack és el soroll dels motllos únics quan es trenquen.

Crack és el que potser has fet tu.
O potser ho ha fet el teu amic.
O potser algun dia faràs. O potser mai.

dimarts, 17 d’abril del 2012

Trucs de tracte I. Concepte. Escoltar. Regalar.

No és fàcil encertar-la sempre amb el tracte amb una persona que viu un moment especialment difícil de la seva vida.
És fràgil, i qualsevol comentari deixat anar a la lleugera pot fer un mal incaculable.

Aquí proposo fer una petita llista de trucs que sabem que funcionen. Crec que aniré depurant aquesta entrada a mesura que se m'acudeixin coses.


DE BASE
S'hi pot fer poca cosa, perquè surt del cor. Però si el qui té el problema sap que té l'afecte de la persona amb qui tracta, hi ha un marge més gran per a les pífies i posades de pota. El carinyo és medicina.
Però el carinyo no ho és tot. Cal mirament i mà esquerra. En qualsevol moment tots podem ser fràgils, i el mal transmés pot acabar fent més destrossa que el carinyo contingut.

ESCOLTAR
Tenim dos ulls per veure, dos orelles per escoltar, dos braços per abraçar i només una boca per parlar. 6 a 1. Tots necessitem escoltar i ser escoltats.
Escolta amb tot el cos.
Potser la persona amb qui parles no té cap ganes d'explicar-te les seves misèries, sinó sentir xafarderies. No portis una idea preconcebuda que aniràs a escoltar una història de plorar. Potser hauràs de parlar tu i deixar anar unes bones anècdotes.
Potser el que necessita és silenci i una abraçada. Ofereix-la.
Potser el que li cal sí que és deixar anar el que la turmenta. Escolta, i no et posis a explicar la història similar de la teua veïna, encara que t'hi recordi molt, a menys que no sigui alguna cosa molt graciosa que us pugui fer riure molt.
Estableix un diàleg natural. Evidentment, segurament si l'afecte és mutu, li interessarà també saber com et van les coses. Però estigues atent en no passar a dominar tu la conversa: si has anat a veure aquella persona, i has decidit donar-li el teu temps, estigues distés, però realment regala-li l'estona i no aprofitis que el tens captiu per explicar-li tota l'estona els teus súper èxits professionals o el mal que et fan els ulls-de-poll.

I davant el dubte, pregunta.

REGALAR
Pensa en les possibilitats que té la persona en aquell moment i regala-li alguna cosa que pugui gaudir, encara que a tu et sembli avorridíssim.
Si té problemes digestius, i no li entra el menjar, no li regalis un dinar fantàstic a un restaurant d'un cuiner famós.
Si a la nit està massa cansat, no li regalis entrades a un concert de rock encara que sigui el seu grup preferit.
Si qualsevol petita cosa que fa li genera un esforç més que considerable, vigila de regalar coses que no comportin una feina obligatòria: descarta les plantes, els animalets. A menys que t'ho demanin expressament, és clar.
Si qui ha fet crack (i per tant, no es troba bé), passa la major part del temps a casa, descansant, potser li agradi un coixí, unes sabatilles, una estora, un vestidet fresquet d'estiu, un pijama, alguna cosa relacionada amb els seus entreteniments (manualitats, lectura), una pel.lícula.
Un puntàs és alguna cosa que hagis fet tu.. Transmet inequívocament afecte: he estat pensant molta estona en tu. Encara que sigui una inutilitat, estaràs regalant el que més fa falta en aquell moment.
O potser simplement li agradi veure't la cara. Presenta't en horari infantil, i pregunta si li va bé que portis tu alguna cosa, perquè no hagi de preparar res.


I davant el dubte, pregunta.


1 comentari:

  1. molt ben trobati dit...
    m'agrada q aquesta entrada es vagi ampliant a mida q trobis més punts a tenir en compte en situacions de tracte!
    ASPECTE:
    si la persona q visites i et trobes pel carrer ha fet crack, no li diguis q malgrat tot fa bona cara!!! hi ha una persona amb una història darrera aquesta les cara i ,de vegades, poden ser caretes per protegir-se i protegir-nos del patiment tenen. les aparences enganyen!
    mua!:)

    ResponElimina